SKAL VI LÆGGE ARM?

Hos Århus Armwrestlers er armlægning en sport. De træner styrke og teknik, går til konkurrencer og vinder medaljer – men bag ved alfainstinkterne og de svulmende overarme gemmer der sig et fællesskab.
De moderne regler for armbrydning blev formaliseret i USA tilbage i 1962. Men disciplinen går så langt tilbage som det gamle Egypten. Her har man fundet vægmalerier, der afbilleder en primitiv form af spillet
Af Rasmus Engelbrecht
I et overfyldt gymnastiklokale vest for Århus, træder to mænd frem til et højst besynderligt bord. På den ene side står en skaldet lagerarbejder, vis krop kun kan beskrives som enorm. Modsat står en 44-årig folkeskolelærer iført træningstøj og smiler bredt. Efter en kort samtale placerer de to mænd deres højre albue på den gummipolstrede bordplade, og strammer grebet om hinandens hænder.
De nikker til hinanden, og i samme sekund bliver deres ansigtsudtryk beslutsomme og stædige. Lagerarbejderen skærer grimasser, imens svedperlerne danser på hans pande. Han spænder i alle kroppens muskler. Det samme gør folkeskolelæren, der langsomt er ved at blive rød i hovedet. Begge parter prøver med al deres styrke at tvinge modstanderens hånd ned på en lille rektanglet plade. Kampen er overstået på få sekunder.
”Det gør ikke ondt det der, vel?” spørger folkeskolelæren, og peger på sin konkurrents albue. Lagermedarbejderen henkaster kommentaren med et forsikrende grin, og de to armbrydere låser hænder igen.
De fleste mennesker har prøvet at lægge arm. Måske i skolegården eller på et værtshus. Men hos Århus Armwrestlers handler armbrydningen ikke bare om fordrukne væddemål eller machodueller - det er en rigtig sportsgren, der kræver træning og disciplin.
Hver onsdag aften mødes mere end et dusin engageret mænd og kvinder, for at arbejde på deres armlægningsteknikker. De stiller fem specialdesignede armlægningsborde af mærket Mazurenko i hjørnet af et træningslokale og bruger to timer på at sparre med hinanden.
Plads til alle

Det er en spraglet forsamling. Træningen foregår på tværs af alder, køn og vægt. Alle dyster mod hinanden uanset erfaring og niveau. Selvom deltagerne ikke ligner hinanden, så har de dog et fællestræk – store arme.
Lauritz Christiansen på 17 år, er den yngste deltager til aftenens træning. Han har kun været medlem i en måned, men er allerede bidt af sporten. Imens han træner sit håndled ved hjælp af en elastik, fortæller han, at han blev nysgerrige på sporten, fordi hans far havde taget et billede af et armlægningsbord i et pauserum for præster i en estlandsk kirke.
Selvom armbrydning ikke er en velkendt disciplin i Danmark, så er sporten populær i Østeuropa - her ligger selv præsterne arm. Også i USA og Canada er sporten blevet mere udbredt de seneste år, hvor sportskanalen ESPN sender live fra verdensmesterskaberne.
Hos Århus Armwrestlers kan man også mærke den stigende interesse. Klubben er over en kort årrække gået fra en håndfuld deltagere, til at have 150 medlemmer i deres facebookgruppe.
Armbrydning er konkurrencepræget både på amatør og professionelt niveau. Der er vægtklasser, stævner og titler. Flere af medlemmerne hos Århus Armwrestlers har medaljer hængende hjemme på væggen - både fra lokale, nationale og internationale stævner.
Til aftens træning er der en tidligere juniorverdensmester i lokalet. Hun hedder Nana Hansen, og har lige vundet fire medaljer til verdensmesterskaberne i Normandiet.
”Det er lidt ligesom med boksning. Der er forskellige vægtklasser, discipliner og organisationer”, forklarer hun, og gør sig klar til at prøve kræfter med en ung mand, der har skinnede sort hår og rimløse briller.
Nana vinder lynhurtigt med højre arm, men taber med venstre.
Det handler ikke kun om at være bumstærk. Hvis man skal være god til armbrydning, skal man mestre teknikkerne, der indebærer forskellige angreb og forsvar kaldet hook, press eller top roll.
Konkurrenter og kammerater

For enden af lokalet er der spejle fra gulv til loft. To unge fyre nyder refleksionen af deres yderst veltrænede kroppe. De spænder den ene arm, så den anden, så maven. De diskuterer og komplimenterer hinandens muskler og afslutter seancen med et gensidigt respekterende blik og en high five, der siger klask.
På bordet ved siden af Nana står Joe Hougaard og ser på, imens to unge fyre gispende og prostende dyster mod hinanden.
”Du skal blive ved i to år, så er du et fucking bæst”, siger Joe og rusker i den ene af de to unge mænd.
Joe har stået for træningen i Århus Armwrestlers siden 2014. Rundt om halsen hænger hans vielsesring i en guldkæde. Han tager den af, når han træner.
Armbrydning optager al Joes fritid. Han har brugt over 30.000 kr. på speciallavet træningsudstyr, så han kan træne hjemmefra, hvilket han gør seks dage om ugen. Sporten kræver ikke bare store overarme, det er lige så vigtigt, at træne sine fingre, håndled og underarme.
”Alle her inde er mine konkurrenter, men de er også mine kammerater”, siger Joe, og fortæller at hans største rival er lagerarbejderen, som han ofte slår til træning, men altid taber til i konkurrencer.
”KOM NU”, råber Joe af lagermedarbejderen, der ikke ænser tilråbene, men står fastlås i en statisk position med sammenbidte tænder og højre arm tiltende mod sin egne banehalvdel.
”KOM NU”, råber Joe igen.
Lagermedarbejderen bukker under for presset og lader armen falde til bordet.
Det er svært at spænde musklerne, når man griner.
Armbrydning Danmark Federation blev grundlagt i 2018. I dag er armlægning blevet en del af Danmarks Brydeforbund og dermed en officiel sport i Danmark.




